Obilježen službeni početak pregovora za pristupanje Hrvatske OECD-u

Danas je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministar Davor Filipović primio izaslanstvo OECD-a predvođeno zamjenikom Glavnog tajnika Ulrikom Vestergaardom Knudsenom povodom njihovog dolaska u Hrvatsku na kick-off misiju i obilježavanje službenog  početka pregovora za pristupanje Hrvatske OECD-u.
 
„Nedavno usvajanje Plana puta za pristupanje Republike Hrvatske OECD-u otvorilo je nove mogućnosti za Republiku Hrvatsku, a ujedno je i priznanje za dosadašnja hrvatska postignuća. Hrvatska s OECD-om dijeli iste vrijednosti - demokraciju, vladavinu prava, dobro upravljanje, ljudska prava i slobodu pojedinca. Vjerujemo da će proces koji je pred nama podržati Republiku Hrvatsku u njenim nastojanjima da provede reforme s ciljem poticanja ulaganja, povećanja konkurentnosti i pomoći u postizanju održive ekonomske i socijalne konvergencije, otpornosti i oporavka“, izjavio je ministar Filipović.
 
Izaslanstvo OECD-a održalo je 7. srpnja sastanke u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Hrvatskom saboru, a 8. srpnja sastalo se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem nakon čega su održani sastanci u Ministarstvu financija i u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.
 
Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja razgovaralo se o pristupnom procesu i zadaćama koje u tom smislu očekuju Hrvatsku. To se prvenstveno odnosi na usklađivanje i primjenu standarda OECD-a u području regulatorne politike, konkurentnosti, investicijske politike, malog i srednjeg poduzetništva, zaštite potrošača, zaštite okoliša i energetike.
 
Službeno pismo namjere za pristupanje OECD-u Republika Hrvatska uputila je 25. siječnja 2017. Od tog trenutka, Republika Hrvatska je bila jedna od šest potencijalnih država kandidatkinja (uz Bugarsku, Rumunjsku, Argentinu, Brazil i Peru). Vijeće OECD-a je 25. siječnja 2022. pozvalo Republiku Hrvatsku i druge potencijalne države kandidatkinje na otvaranje pregovora, a 10. lipnja 2022. je usvojilo Plan puta za proces pristupanja Hrvatske OECD-u (Roadmap for the OECD Accession Process of Croatia). Pristupanje OECD-u višegodišnji je proces koji uključuje dubinsku ocjenu o spremnosti i sposobnosti država kandidatkinja da provedu sve pravne instrumente OECD-a, kao i ocjenu politika i praksi zemlje kandidatkinje u usporedbi s najboljim politikama i praksama OECD-a. U skladu s člankom 16. Konvencije OECD-a, a nakon završetka detaljnih tehničkih pregleda od strane najvažnijih odbora OECD-a u skladu s Pristupnim planom, potrebna je jednoglasna odluka Vijeća OECD-a da pozove zemlju kandidata da postane član Organizacije.

Stranica