Počeo ciklus obuka o kružnom gospodarstvu i održivom gospodarenju građevnim otpadom i otpadom od rušenja

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji sa Svjetskom bankom, pokrenulo je niz od šest dvodnevnih obuka o kružnom gospodarenju građevnim otpadom i otpadom od rušenja.
Program obuka donosi pregled nekih od najboljih praksi kružnog gospodarenja (građevnim) otpadom s primjerima iz Austrije i Nizozemske i njihovu primjenjivost na hrvatski kontekst. Obuku u Zagrebu otvorili su Mile Horvat, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Jehan Arulpragasam, direktor ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.
 
„Kružno gospodarstvo ima ključnu ulogu u ostvarenju ambicioznog cilja pretvaranja Europe u klimatski neutralni kontinent do 2050., kao i u smanjenju onečišćenja i zaustavljanju gubitaka bioraznolikosti“ - istaknuo je u uvodnom obraćanju državni tajnik Horvat.
„Kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, još uvijek smo previše linearni i ovisni o toku prirodnih resursa koji se prerađuju u proizvode te konačno odlažu kao otpad. U Euroskoj uniji samo 12% materijala koji se upotrebljavaju u industriji dolazi od recikliranja. Kada se otpad ne može izbjeći, njegova ekonomska vrijednost mora biti obnovljena, a štetan utjecaj na okoliš i klimatske promjene sveden na minimum. Posebno se ističe jačanje tržišta sekundarnih sirovina i nusproizvoda, i to osobito sekundarnih sirovina s obveznim sadržajem recikliranih materijala.“
 
Naglasak prvoga dana predavanja bio je na preduvjetima koji se moraju zadovoljiti prilikom projektiranja zgrada kao što su ekološki izbor obnovljivih materijala te korištenje recikliranih agregata u novoj gradnji. Istaknuti su i primjeri međunarodne dobre prakse i inicijativa, poput Zelenog sporazuma između poduzeća i vlade o zelenim građevinskim materijalima u Nizozemskoj ili uvođenja građevinske/materijalne putovnice s podacima o odabiru materijala u fazi proizvodnje, izgradnje/upotrebe i demontaže/rastavljanja zgrade na kraju njezinog životnog ciklusa.
Čula su se i iskustva Austrije iz perspektive jedne od vodećih građevinskih tvrtki PORR u uvođenju ekoloških kriterija i standarda održive gradnje, uključujući i reckliranje na gradilištu, na mjestu nastanka otpada, pri čemu se štedi na troškovima transporta i nabave sirovina.
 
Drugoga dana predavanja govorilo se o važnosti zelene javne nabave kao učinkovite mjere za povećanje recikliranog sadržaja u novom građevinskom proizvodu i o proceduri ukidanja statusa otpada, čime otpad postaje resurs koji se može dalje upotrijebiti. Bila je riječ i o mjerama za ograničenje odlaganja otpada kroz, između ostalog, uvođenje tzv. “poreza na odlaganje” i ostale dostupne instrumente.
 
Obuke se, nakon Zagreba, nastavljaju tijekom svibnja i lipnja u još pet hrvatskih regionalnih centara: Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Splitu i Dubrovniku prema planiranom rasporedu.
Ciklus obuka održava se u suradnji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Svjetske banke i Austrijske agencije za okoliš. 
 
Program edukacija dio je projekta tehničke pomoći Primjena koncepta kružnoga gospodarstva u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj koji provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, uz podršku Svjetske banke.

Stranica