U parku Ribnjaku postavljene informativne table u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama

U srijedu, 11. svibnja u parku Ribnjaku u Zagrebu postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi parka pod smanjenim režimom košnje kao dio projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.
 
Zahvaljujući ovom projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u parkovima Ribnjak, Maksimir i Rokov perivoj započelo se s prilagođenom košnjom kako bi se omogućila cvatnja biljaka koje su važan izvor hrane za divlje oprašivače Zagreba.
Smanjena košnja dijelova ovih parkova dogovorena je zbog istraživanja koja pokazuju da je smanjeni režim košnje u gradovima ekološki i ekonomski isplativ jer dovodi do povećanja raznolikosti životinjskih i biljnih vrsta i do smanjenja emisija stakleničkih plinova.
 
Postavljanju informativnih tabli nazočili su ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dr. sc. Aljoša Duplić, voditeljica projekta Cro Buzz Klima dr. sc. Ana Ješovnik, ravnateljica Javne ustanove Maksimir dr. sc. Nika Dolenec te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Dejan Jaić, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.
 
Aktivnosti testiranja upravljanja za oprašivače provode se u suradnji s Javnom ustanovom Maksimir, podružnicom Zrinjevac i Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, te uz potporu Grada Zagreba i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.
 
Više o projektu Cro Buzz Klima možete naći na projektnoj web stranici: https://crobuzz.mingor.hr/grad-za-oprasivace/

Stranica