Obilježavanje Dana planeta Zemlje 22. travnja

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta aktivnostima kojima se želi potaknuti ljude na akciju kako bi očuvali svoj dragocjeni dom.
Ove godine tema je "Investiraj u naš planet" s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.
 
Suočena s izazovima u području klime i okoliša, Europska unija postavlja ciljeve, osmišljava mjere i prati inicijative sukladne Europskom zelenom planu. Do 2050. godine Europa će postati prvi klimatski neutralan kontinent. Promišljenim, odgovornim i učinkovitim ponašanjem pojedinaca, vlada i industrija, ostvarit ćemo taj cilj.
 
Hrvatska je, također, uključena. Kroz provedbu različitih međunarodnih ugovora, sporazuma i strategija, aktivno smanjujemo emisiju stakleničkih plinova, povećavamo otpornost na klimatske promjene i ublažavamo nastanak šteta od ekstremnih vremenskih događaja.

Uz emisije stakleničkih plinova korištenjem fosilnih goriva stoljetni gubitak i degradacija prirodnih ekosustava, posebice šuma i močvara, temeljni je uzrok klimatskih promjena i ekstremnih pojava. Međutim, upravo je u prirodi ključ za ublažavanje i prilagodbu.

Naime, ekosustavi su prirodni ponori za ugljik iz atmosfere i dokazano rješenje za smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena. Preko trećine doprinosa globalnim klimatskim ciljevima leži u rješenjima temeljenima na prirodi, a preko polovice svjetskog BDP-a ovisno je o prirodi i uslugama ekosustava.
 
Zato borbi protiv klimatskih promjena i zaustavljanja gubitka bioraznolikosti treba pristupati koordinirano iz svih sektora i segmenata društva kako bi se osigurao sinergijski pozitivan učinak, a sva buduća ulaganja treba planirati i provoditi na način da ne čine štetu okolišu te doprinose klimatskim ciljevima i ciljevima bioraznolikosti.

Stranica