Obilježen dovršetak radova na izgradnji Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka i početak punjenja akumulacije „Mateši“

Prigodnim pokretanjem sustava punjenja akumulacije Mateši obilježen je dovršetak radova na izgradnji sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka i početak punjenja akumulacije „Mateši“, projekt vrijedan 121,5 milijun kuna. Svečanosti su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izaslanik i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, istarski župan Boris Miletić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, zamjenik župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
 
Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Projektiranje je započeto 2010., provodi se u skladu s Pravilnikom o provedbi mjere „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
 
„Svaka kuna koju ulažemo u projekte navodnjavanja znači povećanje efikasnosti u poljoprivrednoj proizvodnji što nam je bitno kako bi Hrvatska smanjila svoju ovisnost o uvozu poljoprivrednih proizvoda. Zato i ovaj sustav navodnjavanja, drugi u Istri, bit će, siguran sam, iskorak u tom smjeru da istarski turizam i istarska potražnja tijekom cijele godine budu u većoj mjeri zadovoljeni ponudom proizvoda iz poljoprivredne djelatnosti“, rekao je ministar Ćorić.
 
„Na ovom području nema većih količina vode, pa je jedino što je bilo moguće vodu s izvorišta Gradole, kada nema potrebe turističkog sektora, privremeno skladištiti u ovakvoj akumulaciji. Ovo je jezero zapremine 865 tisuća kubičnih metara i punit će se od listopada do svibnja. Sve to će omogućiti navodnjavanje više od 500 hektara i bit će prostora i za male i za velike proizvođače. Izgrađeno je i 230 priključaka na 22 kilometara tlačne mreže, pa svatko ovdje sada ima šansu proizvoditi bolje i kvalitetnije“, kazao je Đuroković.
 
Izvođač radova je Zajednica Vodoprivreda d.o.o. Buzet i Vodotehnika d.d. Zagreb, a trajali su 36 mjeseci.

Stranica