Bitno umanjena naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na 1 lipu po megadžulu, što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Prema dosad važećoj Uredbi, ako obveznik (distributer/opskrbljivač benzinskim i dizelskim gorivima) ne stavi na tržište minimalni propisani udjel biogoriva, mora platiti naknadu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Državni tajnik Mario Šiljeg objasnio je da je smisao nove uredbe stabilizacija cijene goriva uslijed nekontroliranog porasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, prije svega uzrokovanih poremećajima opskrbe zbog ukrajinske krize.

Vlada je izmijenila i Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata čime se, radi dodatne zaštite potrošača, intervenira u formulu kojom se utvrđuje najviša maloprodajna cijena naftnih derivata, tako da se ne uračunava dio cijene vezan za troškove prijevoza i manipulacije biogorivima.
 
Izvor: Vlada RH

Stranica