Ministar Ćorić sudjelovao na potpisivanju ugovora za izgradnju retencije Glogovica te posjetio gradilište vodnokomunalne infrastrukture u Općini Donja Motičina

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas na svečanom potpisivanju ugovora o izgradnji retencije Glogovica, brane s pripadajućim građevinama u Općini Podcrkavlje. Ugovor su potpisali mr. sc. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, te predsjednik Uprave tvrtke Osijek Koteks Zoran Škorić i direktor tvrtke JET SET Zlatko Zovak.
 
Izgradnjom retencije Glogovica zaštitit će se od plavljenja bujičnim vodama nizvodna naselja Podcrkavlje, Grabarje, Rastušje i Tomica u Općini Podcrkavlje, te grad Slavonski Brod. Projekt će se u veljači 2022. prijaviti za financiranje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. kao jedan od projekata smanjenja rizika od katastrofa u sektoru upravljanja vodama, kojima se povećava učinkovitost upravljanja vodama i poplavnim rizicima, prvenstveno koristeći, gdje god je to moguće tzv. zelene mjere, čime se neposredno štite životi, zdravlje i imovina stanovništva Republike Hrvatske.
 
Uz ministra Ćorića, svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić te dr. sc. Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije.
 
U nastavku dana ministar Ćorić sudjelovao je na konferenciji za medije za projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ nakon čega je, povodom početka radova, posjetio gradilište dogradnje vodnokomunalne infrastrukture u Općini Donja Motičina.
 
Projektom će se omogućiti povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje za aglomeraciju Našice sa 70 na oko 90 posto te priključenje 996 novih stanovnika na sustav javne vodoopskrbe koji dosad nisu imali pristup javnoj vodoopskrbi.
 
Predstavljanju projekta izgradnje linijskih objekata šireg našičkog područja kojim će se poboljšati vodnokomunalna infrastruktura aglomeracije Našice, uz ministra Ćorića, sudjelovali su i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, saborski zastupnik Hrvoje Šimić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, te načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević.

Stranica