Predsjednik Vlade i ministri na obilježavanju godišnjice razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri boravili su danas u Sisku i Petrinji na obilježavanju godišnjice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. U Petrinji su sudjelovali na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, nakon koje je potpisano nekoliko ugovora s ciljem revitalizacije tog područja.

Na sjednici Stožera predstavljena je prezentacija o posljedicama potresa, interventnim mjerama nakon potresa, poduzetim aktivnostima za pomoć građanima i lokalnoj zajednici, uloženim financijskim sredstvima, te planovima za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. 
  
"Vlada je dosad donijela puno odluka koje su ovdje olakšale život. Kad se skupe svi ti financijski iznosi, oni iznose preko milijardu kuna. Cijeli paket aktivnosti koji je dosad napravljen imao je cilj olakšati život na području Banovine.", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednik Vlade je najavio da će Vlada na sjednici u četvrtak usvojiti Program mjera vrijedan 15 milijardi kuna u kojem su vodeću ulogu imali Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. U proces su uključeni i svi čelnici jedinica lokalne i područne samouprave, saborski zastupnici te znanstvenici koji su dali svoj doprinos.
  
Dodao je da smo pred stupanjem na snagu nove regionalne karte potpora za naše gospodarstvenike koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2022.
 
"I ovaj kraj, kao i sjever, kao i Slavonija, bit će u znatno boljoj situaciji nego dosad, jer se potpora diže na 50% za velike poduzetnike, za srednje na 60, a za male na 70%. U razgovorima s Europskom komisijom osigurali smo da za ovu Županiju dodatno podignemo regionalne potpore", naglasio je premijer.
 
Nakon Svete mise za sve žrtve razornog potresa u Crkvi sv. Lovre, predsjednik Vlade i ministri obišli su kontejnersko naselje u kojem su smještene obitelji bez svojih domova, te posjetili poduzetničku zonu ''Centar novog života''.



Stranica