Nacionalni okrugli stol o financiranju mjera energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj

Nacionalni okrugli stol o financiranju mjera energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj održava se 25. i 26. listopada. Riječ je o online događanju organiziranom od strane Europske komisije u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
 
Cilj Nacionalnog okruglog stola o financiranju korištenja obnovljivih izvora u Republici Hrvatskoj bio je potaknuti dijalog između ključnih hrvatskih aktera na temu poboljšanja dostupnosti financijskih sredstava za investicije u projekte obnovljivih izvora energije. Naglasak je stavljen na solarizaciju Hrvatske.
 
Nedavno je izglasan novi Zakon o tržištu električne energije koji je dao jasna pravila o planiranju razvoja i izgradnje novih energetskih sustava.
 
Sudionici okruglog stola prepoznali su postojeće izazove, a to je prije svega potreba za sinergijom svih tehnologija i učinkovito upravljanje tokovima energije; stabilan regulatorni okvir kao i jasni i jednoznačni uvjeti ulaganja u obnovljive izvore energije. Od iznimne je važnosti svim sudionicima omogućiti izravno sudjelovanje na tržištu električnom energijom, ali i educirati sve građane.
 
Hrvatskoj je nužna i modernizacija energetskog sustava kao i brza prilagodba - samo su neki od zaključaka okruglog stola.
 
“Plan nam je da se proizvodnja iz obnovljivih izvora energije snažno poveća, pa smo i u sklopu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost predvidjeli gotovo 3 milijarde kuna koje će se uložiti u dogradnju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskog sustava. Time ćemo osigurati bolji pristup novim elektranama na sustav, s jasnim ciljem da do kraja 2024. povećamo kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 1.500 MW. Time ćemo osigurati preko 2.500 MW elektrana za proizvodnju obnovljive energije u Republici Hrvatskoj do 2030.”, kazao je ministar Ćorić.
 
Dodao je kako je potencijal koji imamo vezan prvenstveno za energije vjetra i sunca, no ne treba zanemariti niti hidroelektrane, bioekonomiju, geotermalnu energiju, a posebno se želi potaknuti korištenje vodika i razvoja vodikove ekonomije kao važnog elementa zelene tranzicije.
 
Uvodno obraćanje imao je i ravnatelj REGEA-e i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac koji je naglasio kako energetska tranzicija nikad nije bila potrebnija te je naveo kako je svrha i ovog skupa kreiranje još uspješnije i ambicioznije energetske politike RH.
 
U nastavku okruglog stola, ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Kristina Čelić održala je prezentaciju na temu „Promjene u zakonodavnom okruženju za obnovljive izvore energije“. Kazala je kako je cilj potaknuti sve projekte da budu što prije realizirani te je stoga nužno nacionalno zakonodavstvo u potpunosti uskladiti s EU direktivama, na čemu se intenzivno radi. 

Stranica