Održana Ministarska konferencija Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD)

Pod radnim naslovom “Zajedničke vrijednosti: izgradnja zelene i uključive budućnosti” u Parizu je održana Ministarska konferencija Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra financija dr. sc. Zdravka Marića te ministra vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordana Grlića Radmana, sudjelovao je na Ministarskoj konferenciji.
 
Ministarska konferencija otvorena je u utorak plenarnom sjednicom kojom je obilježeno 60 godina od osnutka Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, međunarodne gospodarske organizacije najrazvijenijih zemalja svijeta koje čine oko 70% svjetskog tržišta. Teme u fokusu Organizacije odnose se na gospodarski oporavak nakon pandemije bolesti COVID-19, učinkovito djelovanje na klimatske promjene radi postizanja nulte stope emisije stakleničkih plinova do 2050., multilateralni pristup digitalnom oporezivanju, digitalnu ekonomiju, promociju tržišne politike i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, te jačanje angažmana i dosega OECD-a na azijsko-pacifičku regiju.
 
Ministarska konferencija započela je danas ujutro. Ministri su raspravljali o ključnim globalnim izazovima koji zahtijevaju međunarodnu suradnju i koordinaciju, kao što su borba s pandemijom bolesti COVID-19, ponovna izgradnja gospodarstva i društva, rješavanje klimatske krize i upravljanje novim tehnologijama.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić obratio se sudionicima na temu izgradnje zelene budućnosti te inovacija i uključivih puteva prema neto nula emisijama. Istaknuo je hrvatsku posvećenost ostvarenju klimatske neutralnosti i dugoročno održivog razvoja te naglasio nužnost angažmana svih sektora i dionika. Osvrnuo se na mogućnosti i izazove koje postavlja uvođenje inovacija i novih tehnologija.
 
„Prijelaz na inovacije u poslovanju i industriji otvara nova radna mjesta, ali i zahtijeva nova znanja i vještine. Hrvatska je pokrenula značajne reforme obrazovnog sustava s ciljem prilagodbe svih razina obrazovanja izazovima suvremenog tržišta rada. Potrebno je uzeti u obzir starenje stanovništva, brzinu tehnoloških promjena i vrijeme potrebno za postizanje ekonomskih učinaka povećane kvalitete ljudskog kapitala. Ubrzanje i produbljivanje ovih reformi u narednom razdoblju stvorit će temelje za povećanje produktivnosti i povećanje potencijala rasta u sljedećem desetljeću. Također, važno je kontinuirano poticati i motivirati potrošače da donose po okoliš prihvatljivije odluke, ne samo kada su u pitanju proizvodi i usluge, već i izvori energije, kako bi se podigla svijest o njihovom doprinosu izgradnji zdravijeg i boljeg okoliša i klime za sve“, izjavio je ministar Ćorić.
 
Ministar Ćorić zaključio je svoje izlaganje riječima kako su „konkretne mjere nacionalnih strateških dokumenata međusobno usklađene i usmjerene prema postizanju troškovno učinkovite i socijalno pravedne zelene tranzicije s potencijalom povećanja konkurentnosti gospodarstva“.

Stranica