Održan formalni sastanak Vijeća EU za konkurentnost i rast

U Bruxellesu je danas održan formalni sastanak Vijeća EU za konkurentnost i rast na kojem je, kao predstavnica Republike Hrvatske, sudjelovala državna tajnica Nataša Mikuš Žigman. Tijekom današnjeg sastanka raspravljalo se o provedbi ažurirane nove industrijske strategije za Europu i paketu “Spremni za 55%” iz industrijske perspektive te o oblikovanju politika prilagođenih budućim potrebama za konkurentnost EU-a i daljnje poticanje jedinstvenog tržišta.
 
Državna tajnica naglasila je kako Republika Hrvatska pozdravlja objavu paketa “Spremni za 55%” čiji zakonodavni prijedlozi predstavljaju alate za ostvarivanje ciljeva, ne samo naše klimatske, već i industrijske politike. Istaknula je kako su ključni izazovi za tranziciju industrije koji proizlaze iz paketa revizija Direktive EU ETS, očekivani ekonomski učinak na troškove energetskog sustava do 2030. i stvaranje jednakih uvjeta na tržištu.
 
“Prilikom rasprave o konkretnim zakonodavnim prijedlozima potrebno je uzeti u obzir učinak izmjena na konkurentnost europske industrije, osigurati tehnološku neutralnost te ostaviti dovoljno vremena industriji za prilagodbu. Za uspješnu transformaciju industrije važno je osigurati dostatna financijska sredstva (privatna i javna), osobito za tehnološke inovacije.“, izjavila je državna tajnica Mikuš Žigman.
 
Na temu oblikovanja politika prilagođenih budućim potrebama za konkurentnost EU i daljnje poticanje jedinstvenog tržišta istaknuto je kako Republika Hrvatska smatra da je potrebno nastaviti zajednički raditi na uklanjanju regulatornih i administrativnih prepreka na unutarnjem tržištu kako bi se isto ojačalo i postiglo njegovo bolje funkcioniranje, pogotovo u području reguliranih profesija i u sektorima koji su ključni za strateške eko-sustave.
 
Ujedno je istaknula kako je u posljednje četiri godine Republika Hrvatska provela 400 mjera za administrativno rasterećenje gospodarstva.
 
“U nadolazećem razdoblju Republika Hrvatska smatra implementaciju pristupa „jedan za jedan“ vrlo izazovnim procesom, ali istodobno pozdravlja trajnu predanost Komisije praksi oblikovanja politika na temelju dokaza. Svjesna činjenice o nužnosti sinergijskog djelovanja svih institucija EU-a u kontekstu nastavka uspješne implementacije regulatornih politika, Republika Hrvatska naglašava važnost provedbe Međuinstitucijskog sporazuma o boljoj izradi zakonodavstva, s jednakim naporima i ambicijom”, istaknula je državna tajnica.
 
Tijekom radnog ručka  razgovaralo se o jedinstvenom tržištu s aspekta ažurirane industrijske strategije te na koji način države članice namjeravaju pridonijeti zajedničkim naporima u rješavanju preostalih prepreka kako bi unutarnje tržište postalo održivo za budućnost.

Stranica