Održana još jedna akcija ZaZeleni svaki dan

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić sudjelovao je danas u akciji 'Zazeleni svaki dan' na glavnom zagrebačkom trgu u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore i Turističke zajednice Grada Zagreba. Cilj ove akcije je osvijestiti problem neodrživog korištenja prirodnih resursa i proizvoda koje svakodnevno koristimo, čime zagađujemo okoliš i utječemo na klimu. Ponovnom i produženom upotrebom predmeta osigurava se očuvanje prirode, ali i više raspoloživih resursa budućim naraštajima.

 „Ovakvim akcijama naglašavamo važnost produžene uporabe predmeta koje svakodnevno koristimo. Malim gestama poput izbjegavanja kupovine novog predmeta, ako stari možemo popraviti, činimo puno u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju okoliša. Posebno danas zahvaljujem našim obrtnicima bez kojih ove akcije ne bi bilo“, izjavio je ministar Ćorić.

Akciji se pridružio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. „Ovakve su akcije potrebne, željeli bismo ih što više, i uvijek ćemo ih podržati. Pozivam građane da se pridruže i smanje zagađenje okoliša i ugljični otisak. Grad Zagreb podupire obrtnike u tradicionalnim i deficitarnim zanimanjima, a ove godine je za tu svrhu izdvojeno oko 20 milijuna kuna.“ izjavio je gradonačelnik.

Osim ekološkog karaktera ovog događaja, naglasak je stavljen na poduzetništvo, ali i turizam. Proizvodi domaćih obrtnika vrlo su popularni među brojnim turistima koji u sve većem broju posjećuju Zagreb i često kupuju prepoznatljive lokalne suvenire. „Lokalni, ručno rađeni, kvalitetni proizvodi naših obrtnika posebno su važni u formiranju turističkog doživljaja pojedine destinacije. Posjetitelji traže autentične proizvode, karakteristične za pojedina mjesta koja mogu ponijeti kao trajnu uspomenu sa svog putovanja. Zahvaljujući našim obrtnicima, posjetitelji imaju prilike upoznati dio lokalne kulture i proizvoda te time proširuju vlastiti doživljaj odredišta. S druge strane, obrtnici, zahvaljujući turizmu, proširuju prodajnu platformu za svoje proizvode i usluge te, osim lokalnom stanovništvu, ponudu predstavljaju cijelom svijetu“, istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Ispred Udruženja obrtnika Grada Zagreba obratio se predsjednik Antun Trojnar: „Drago nam je da smo dio ove akcije. Zagrebački obrtnici žele podsjetiti građane na svoje vrijedne, obrtničke ruke kojima uvijek mogu popraviti stare predmete, sačuvati ih od zaborava, ukazati na njihovu održivost i ponovnu uporabnu vrijednost. Pozivamo sve na ovakve akcije kako bismo osigurali ljepšu budućnost za nas, našu djecu i prirodu koja nas okružuje“ izjavio je Trojnar.

Informativni letak možete preuzeti ovdje.



Stranica