Neformalni sastanak ministara nadležnih za zaštitu potrošača

U okviru portugalskog predsjedanja Vijećem EU organiziran je neformalni sastanak ministara nadležnih za zaštitu potrošača. Hrvatsku je na sastanku predstavljala Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Rasprava je bila usmjerena na teme poboljšanja zaštite potrošača te sigurnu, zelenu i digitalnu tranziciju.

Politike zaštite potrošača u fokusu su Europske komisije koja je u studenom prošle godine objavila Komunikaciju „Nova strategija za potrošače - jačanje otpornosti potrošača radi održivog oporavka“. U Strategiji se iznosi srednjoročna vizija politike EU-a za zaštitu potrošača od 2020. do 2025. te se uzimaju u obzir neposredne potrebe potrošača s obzirom na aktualnu pandemiju bolesti COVID-19. Ključni prioriteti Strategije su zelena tranzicija, digitalna transformacija, pravna zaštita i provedba prava potrošača, posebne potrebe određenih skupina potrošača i međunarodna suradnja.

Hrvatska pozdravlja ciljeve i prioritete postavljene novom europskom Strategijom. S ciljem poboljšanja zaštite prava potrošača, Hrvatska je u procesu usvajanja Nacionalnog programa za zaštitu potrošača koji predviđa daljnji razvoj zakonodavnog okvira, aktivno praćenje promjena i trendova na razini EU-a, kao i daljnje unapređenje alata koji omogućavaju lakše ostvarivanje prava potrošača. Daje se podrška informiranju potrošača, zaštiti potrošača, razvoju digitalnih tehnologija, proizvoda i usluga u pouzdanom, sigurnom i poštenom okruženju te podizanju svijesti o održivoj potrošnji.

„Kako bismo osigurali uspješnu provedbu Strategije za potrošače, važnim smatramo sudjelovanje u zajedničkim projektima i poticanje razmjene iskustva i dobrih praksi. To će značajno pridonijeti izgradnji visokokvalitetne baze podataka s relevantnim podacima bitnim za ispunjenje postavljenih ciljeva. Edukacija i podizanje svijesti potrošača o održivoj potrošnji i okolišno prihvatljivim proizvodima ključan je element u osiguravanju zelene tranzicije“, naglasila je državna tajnica Mikuš Žigman.

Stranica