Održan sastanak o funkcioniranju sustava gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji

Gospodarenje otpadom na području Istarske županije bila je tema današnjeg sastanka u Puli na kojem su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, obnašatelj dužnosti župana Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.
 
Ministar Ćorić je nakon sastanka istaknuo kako je Istarska županija u proteklih 10 godina iskoračila po pitanju gospodarenja otpadom u smjeru koji je potreban cijeloj Hrvatskoj.
 
„Izgradnja centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, unatoč izazovima koje je njegov rad neko vrijeme nosio, iz naše je perspektive ogroman posao koji je učinjen na razini Istarske županije. Proteklih nekoliko godina posvetili smo izgradnji donjih dijelova infrastrukture. To podrazumijeva izgradnju reciklažnih dvorišta, financiranje sortirnica, spremnika, kamiona za odvoz otpada, čitavog niza dijelova infrastrukure koji pomažu da se ovaj naš sustav u konačnici učini uspješnim. Taj put će trajati još neko vrijeme“, rekao je ministar Ćorić istaknuvši kako su Pula i Istarska županija primjer kako sustav može izgledati.
 
Na sastanku se razgovaralo i o rješavanju problematike zbrinjavanja goriva iz otpada (SRF) iz centra za gospodarenje otpadom Kaštijun te je ministar Ćorić kazao se u proteklom razdoblju osiguralo sufinanciranje zbrinjavanja SRF-a putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bis e olakšalo financijsku poziciju Kaštijuna. Dugoročni plan je da se na razini Republike Hrvatske kreiraju mjesta na kojemu će se energetski zbrinjavati SRF.
 
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je kazao kako Fond financijski, ali i stručno prati projekte koji se provode u Istarskoj županiji te je izrazio zadovoljstvo suradnjom.
 
Obnašatelj dužnosti župana Istarske županije Fabrizio Radin izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom naglasivši kako su zadovoljni dobivenim odgovorima te će se razgovori nastaviti do pronalaska konačnog rješenja.
 
Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić je kazao „kako smo ulaskom u EU odlučili prihvatiti određene ekološke direktive, a Istarska i Primorsko – goranska županija su jedine koje su napravile iskorak po pitanju očuvanja okoliša i održivog gospodarenja otpadom“.
 
„Želimo ne samo postići one postotke koji su zacrtani na nivou Europe, već i zaštititi naš okoliš, a da bi to ostvarili neophodna je suradnja državne, regionalne i lokalne razine“, istaknuo je gradonačelnik Miletić.

Stranica