Najmlađi hrvatski nacionalni park danas obilježava 21. rođendan

Nacionalni park Sjeverni Velebit danas obilježava 21. godinu od osnutka. Područje Sjevernog Velebita proglašeno je osmim hrvatskim nacionalnim parkom na današnji datum 1999. godine te je stoga i najmlađi hrvatski nacionalni park.

Park se u potpunosti nalazi unutar granica Parka prirode Velebit, a nacionalnim parkom je proglašen zbog mnogobrojnosti, raznovrsnosti i osebujnosti krških oblika, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Zbog svojih je vrijednosti Nacionalni park Sjeverni Velebit postao i dijelom ekološke mreže Natura 2000.

Ljepotu i vrijednost čitavog Velebita prepoznao je i UNESCO uvrstivši planinu Velebit 1978. godine u mrežu svjetskih rezervata biosfere „Čovjek i biosfera“ (MAB – Man and Biosphere). Na UNESCO-vu su se Popisu svjetske baštine našle i bukove šume koje se nalaze na području Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi na sjevernom Velebitu. One su na taj Popis uvrštene 2017. godine, zajedno s bukovim šumama s područja Nacionalnog parka Paklenice, a dio su serijske prekogranične nominacije „Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i drugih regija Europe“ koje čini još 60 područja bukovih šuma u 8 država. Uz to, Nacionalni park Sjeverni Velebit je i član mreže Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) kao nacionalni pobjednik na temu „Turizam i zaštićena područja“.

Jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit je Zavižan na kojem se nalazi i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj. U neposrednoj blizini Zavižana smjestio se i Velebitski botanički osnovan 1967. godine u kojem danas raste preko 300 biljnih vrsta, a od kojih se izdvajaju endemične hrvatska sibireja i velebitska degenija.

Fauna Sjevernog Velebita je također zanimljiva i raznolika. Na relativno malom prostoru žive različite životinjske vrste, Park obiluje brojnim endemičnim vrstama dok ovaj dio Velebita nastanjuju i sve tri vrste velikih zvijeri u Hrvatskoj-medvjed, vuk i ris. Njihovo prisustvo na istom prostoru znak je očuvanosti ekosustava.

Uz bioraznolikost, posebnost je ovog zaštićenog područja i iznimna georaznolikost. Područje je Parka po velikom broju dubokih jama uvršteno u najzanimljivije speleološke lokalitete svijeta. Jamski sustav Lukina jama-Trojama dubine 1431 metar je najdublja hrvatska jama, a  svrstana je i među najdublje na svijetu.

Na površini od 109 km2, Nacionalni park ima na raspolaganju preko 30 planinarskih staza koje posjetiteljima pružaju brojne mogućnosti otkrivanja novih prostora. S tih se staza pružaju prekrasni pogledi na brojne planinske predjele i vrhove, ali i na kvarnerske otoke te Liku. Jedno od pravih remek djela graditeljstva, Premužićeva staza prolazi upravo kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit te na jednostavan način vodi kroz najsurovije i najkrševitije dijelove ove planine.

Sve o brojnim posebnostima Parka posjetitelji mogu saznati i u Centru za posjetitelje Kuća Velebita u Krasnu. To je mjesto koje omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine.

Ove godine Nacionalni park Sjeverni Velebit rođendan obilježava uz edukativni kviz putem društvenih mreža uz prigodne nagrade, a više o posebnostima ovog zaštićenog područja, mogućnostima posjećivanja te proslavi 21. rođendana Parka dostupno je na poveznici.
 

Foto: Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“



Stranica