U CGO-u Marišćina tijekom probnog rada obrađeno 5.000 tona otpada

'U centru za gospodarenje otpadom Marišćina od početka probnog rada prije nešto više od četiri mjeseca već je obrađeno oko 5.000 tona otpada i iz njega su izdvojene vrijedne sirovine poput plastike i metala i proizvodi se gorivo iz otpada. Ovo je prvi izgrađeni centar u Hrvatskoj u kojemu se po visokim ekološkim standardima otpad dodatno obrađuje i razvrstava. Time ne samo da čuvamo okoliš i omogućujemo sanaciju i zatvaranje postojećih odlagališta, nego i razvoj gospodarstva. U centru je već zaposlena 21 osoba, a kada se sustav u potpunost uspostavi bit će ukupno 57 zaposlenih' – rekla je Irena Relić, savjetnica ministra zaštite okoliša i prirode za projekte gospodarenja otpadom.

Centar za gospodarenje otpadom Marišćina danas su obišli predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu kako bi se upoznali s funkcioniranjem centra.

Marišćina je prvi centar za gospodarenje otpadom koji je izgrađen u Hrvatskoj te se nalazi u probnom radu. Vrijednost centra je 277 milijuna kuna, a sa 70% sredstava je sufinanciran sredstvima EU-a, dok su ostatak osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinice lokalne samouprave.

U centru će se obrađivati otpad s područja Primorsko-goranske županije u kojoj živi 296.195 stanovnika.

Probni rad centra započeo je 30. srpnja ove godine, a do sada je kroz centar prošlo oko 5.000 tona miješanog komunalnog otpada.

Otpad se u centru isušuje, usitni, a potom se iz njega izdvajaju vrijedne sirovine koje se ponovno mogu koristiti u industriji. Samo je u ovoj fazi probnog rada iz otpada, primjerice, izdvojeno 322,5 tona plastike.

Otvaranje centra za gospodarenje otpadom Marišćina očekuje se do proljeća 2016. godine, a njegov rad omogućit će sanaciju i zatvaranje 8 postojećih odlagališta otpada u Primorsko-goranskoj županiji u roku od godine dana.

Time će se zaokružiti uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u primorsko-goranskoj županiji koja počiva na tri stupa – razvrstavanju otpada, izgradnji centara za gospodarenje otpadom i sanacijama svih odlagališta.

Uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom osigurava se čist i zdrav okoliš i veća kvaliteta života građanima, smanjuju se količine otpada i povećava udio recikliranja, a time se omogućavaju razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, posebno upravo u sektorima oporabe i recikliranje.

U Hrvatskoj će ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom. Uz Marišćinu izgrađen je i centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u kojemu je započeo 'hladni' probni rad. CGO Kaštijun je vrijedan 266 milijuna kuna i pokrivat će potrebe istarske županije. Za još tri centra su u tijeku natječaji za izvođače radova, dok je za ostale u tijeku izrada dokumentacije.

 



Stranica