Sutra se obilježava Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

'Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum kojim je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja. To je najbolji primjer kako se zajedničkim naporom svih svjetskih država za okoliš i ljude mogu napraviti velike stvari. Prema procjenama UN-a, u 28 godina provođenja Protokola smanjena je potrošnja 98% tvari koje oštećuju ozonski omotač' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja koji se obilježava 16. rujna.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se pod sloganom 'Ozon: Sve što stoji između tebe i UV zraka'. Ove godine je i 30. obljetnica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog sloja koja je omogućila da se dvije godine kasnije usvoji Montrealski protokol, trenutno jedini obvezujući međunarodni instrument za smanjenje stakleničkih plinova.

U tom je razdoblju postignut veliki uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na naše zdravlje i okoliš. Stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže i oporavak ozonskog sloja oko 2050. Montrealski protokol spriječio je milijune slučajeva raka kože i desetke milijuna slučajeva očne mrene.

Mjere koje su predviđene Protokolom je isključivanje iz uporabe uređaja s tvarima koje oštećuju ozonski sloj te njihovo zbrinjavanje i uništavanje. Od 2010. potpuno je zabranjena uporaba CFC-a, halona i ugljiktetraklorida. Ti su plinovi najviše korišteni najviše u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, protupožarnim sustavima i aparatima te laboratorijima.

U Hrvatskoj se temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj provode brojni projekti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srpnju je raspisao javni poziv za javne ustanove za nabavu rashladnih uređaja koji koriste tvari koje ne oštećuju ozon.

Lani je 8 javnih institucija obnovilo rashladne sustave. Za zamjenu rashladnog uređaja potpisani su ugovori sa MUP-om RH, HNK Split, KBC Split, KBC Osijek i KBC Sestre Milosrdnice. Ugovori za zamjenu štetne radne tvari, tzv. retrofiting, sklopljeni su s Galerijom Klovićevi dvori iz Zagreba, Nacionalnim parkom Brijuni i Općom bolnicom dr. Josip Benčević iz Slavonskog Broda.

Ministarstvo je doniralo i 8 demonstracijskih klimatizacijskih uređaja s prirodnom radnom tvari srednjim strukovnim školama za izobrazbu učenika. Demonstracijski klimatizacijski uređaji dodijeljeni su srednjim strukovnim školama u Velikoj Gorici, Osijeku, Koprivnici, Imotskom, Varaždinu, Novoj Gradišci, Rijeci i Metkoviću. Nabava ovih uređaja omogućit će učenicima da se obuče kako bi mogli instalirati i servisirati uređaje koji počivaju na novim tehnologijama, a koji će u dogledno vrijeme u potpunosti zamijeniti postojeće klimatizacijske uređaje koji koriste štetne tvari.



Stranica