Nacionalni park Risnjak slavi 62. rođendan

'Nacionalni park Risnjak je zbog svojih prirodnih ljepota, poput prekrasnog izvora rijeke Kupe, postao jedno od omiljenih mjesta domaćih i stranih posjetitelja Gorskog kotara. Rođendani parkova uvijek su prilika da se podsjetimo na prirodna bogatstva kojima obiluje Hrvatska te na važnost njihova očuvanja. U Nacionalnom parku Risnjak realizirani su važni projekti s ciljem jačanja posjetiteljske infrastrukture, a u pripremi su i novi projekti. Zadovoljstvo mi je čestitati rođendan Nacionalnom parku Risnjak i zaželjeti im još jednu uspješnu godinu.' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom rođendana NP Risnjak.

U zaleđu grada Rijeke i Kvarnerskog priobalja, na sjeverozapadnom području Gorskog kotara prostire se Nacionalni park Risnjak. Područje Risnjaka je zbog svoje iznimne ljepote i brojnih prirodnih fenomena 1953. godine proglašen nacionalnim parkom. Na površini od 64 km² nalazi se mnoštvo prirodnih pojava osebujne ljepote, prašumska predjela, netaknuti planinski vrhovi, sačuvana gorska livada te dinarski krš specifične hidrografije i oblika.

Danas područje Parka pored planinskih masiva Risnjaka i Snježnika obuhvaća i hidrogeomorfološki spomenik prirode – izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom. U neposrednoj blizini Uprave i pansiona NP Risnjak smještenih u Crnom Lugu, nalazi se i Poučna staza Leska koja nizom jedinstvenih prirodnih i kulturnih detalja pruža priliku za upoznavanje prirode i sadržaja Parka.

S ciljem razvoja posjetiteljske infrastrukture Parka izgrađena su dva posjetiteljska centra u Kuparima i Razlogama. Prihvatno-interpretacijski centar 'Rodna kuća rijeke Kupe' smješten je u tipičnoj goranskoj katnici uz samu rijeku Kupu, u zaseoku Gornji Kupari. Edukacijsko-interpretacijski centar 'Goranska kuća znanja' uređen je u nekadašnjoj seoskoj školi u selu Razloge. Za realizaciju ovih projekata Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su 3,8 milijuna kuna.

U pripremi je i projekt Volonterskog centra u Crnom Lugu za koji je izrađena projekta dokumentacija i očekuje se kandidatura na strukturne fondove EU.

Povodom rođendana NP Risnjak, u utorak, 15. rujna, svim svojim posjetiteljima poklanja besplatan ulaz, a tijekom ovog tjedna u školama Gorskog kotara održavat će se edukativne radionice kako bi se učenicima približio ovaj značajan kutak njihovog zavičaja.

 



Stranica