Bespovratni državni poticaji za 46 energetski učinkovitih vrtića i škola u 2015. godini

'Izgradnjom energetski učinkovite osnovne škole i vrtića djeca, odgajatelji i nastavnici dobit će kvalitetan i ugodan prostor za učenje i rad. Istovremeno, osigurat će se smanjenje troškova režija te će se doprinijeti očuvanju okoliša. Samo u 2015. godini na natječaj za energetsku obnovu javilo se 46 vrtića i škola u Hrvatskoj što je dvostruko više nego prošle godine. Svim projektima energetske obnove koje provodimo, a kojima su obuhvaćene i obiteljske kuće, višestambene zgrade, javni i privatni objekti, omogućujemo gospodarski rast i zelena radna mjesta, posebno u sektoru građevine' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na postavljanju kamena temeljca za izgradnju područne osnovne škole i vrtića u Umagu, u naselju Petrovija.

Vrijednost projekta izgradnje škole i vrtića u naselju Petrovija u Umagu je gotovo 6 milijuna kuna. Od toga je gotovo 2 milijuna kuna namijenjeno za radove vezane koji utječu na povećanje energetske učinkovitosti, a koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 770.000 kuna.

'Današnji dan je sigurno značajan za Petroviju i sve ljude dobre volje iz jednostavnog razloga što zajedno gradimo budućnost i zajedno stvaramo povijest, a sve je to rezultat zajedničkog promišljanja i rada. Svi znamo da je obrazovanje temelj zdravoga društva. Upravo stoga smo se mi u Umagu hrabro odlučili na jedinstveni projekt 'Umag-Grad djece' kojim ćemo do 2020. godine rekonstruirati i izgraditi sve vrtiće i škole na području Umaga te svojoj djeci osigurati najbolje uvjete uz već besplatne udžbenike, čime se izuzetno ponosimo i po čemu smo grad primjer u Hrvatskoj' - rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller istaknuo je da je projekt izgradnje energetski učinkovite škole i vrtića u naselju Petrovija u Umagu jedan od ukupno 46 projekata energetske obnove vrtića i škola za koje je ove godine Fond odobrio sufinanciranje.

'Vrijednost ovih 46 projekata energetske obnove škola i vrtića iznosi 104 milijuna kuna, od čega je sufinanciranje Fonda 35 milijuna kuna. Inače, važno je istaknuti, uz škole i vrtiće na javni natječaj za obnovu nestambenih zgrada, što obuhvaća i bolnice, domove zdravlja te komercijalne objekte, prijavljeno je ove godine ukupno 205 projekata vrijednih 360 milijuna kuna' – istaknuo je direktor Müller.

Sufinanciranjem energetske obnove nestambenih zgrada povećat će se ugodnost boravka u objektima i značajno smanjiti potrošnja energije, a time i troškova za režije.  

Nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju osnovne škole i vrtića u naselju Petrovija u Umagu ministar Mihael Zmajlović i direktor Fonda Sven Müller prisustvovali su otvorenju pretovarne stanice 'Griža' u Buzetu.

To je treća izgrađena pretovarna stanica u Istarskoj županiji od njih ukupno 6 koliko će ih biti izgrađeno, a koje su nužne za funkcioniranje Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

'CGO Kaštijun za Istarsku županiju je izgrađen i uskoro će krenuti s probnim radom, a kako bi centar mogao funkcionirati nužno je izgraditi pretovarne stanice poput ove koja je danas otvorena u Buzetu. U Hrvatskoj će se ukupno izgraditi 13 centara za gospodarenje otpadom sa pretovarnim stanicama i za njihovu gradnju smo osigurali 5 milijardi kuna. Samo u CGO-ima će biti otvoreno 650 zelenih radnih mjesta i još oko 950 u tvrtkama i obrtima koje će ih opsluživati' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Ministar je naglasio da uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom zaustavljamo nedopustivu praksu bacanja otpada po odlagalištima diljem Hrvatske i počinjemo gospodariti vrijednim sirovinama koje su u njemu sadržane.

'Nizu projekata kojima Grad Buzet posljednjih godina sve intenzivnije ulaže u projekte i programe zaštite okoliša danas dodajemo i ovaj objekt pretovarne stanice, koji za naš grad znači početak implementacije novog načina zbrinjavanja otpada. Realizacija ovog projekta nikako ne bi bila moguća u ovakvom obimu i vremenskim rokovima bez pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koji su se značajno uključili u ovaj projekt' – rekao je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Fond je osigurao 80% sredstava za izgradnju svih 6 pretovarnih stanica u Istri, oko 50 milijuna kuna. Ukupna vrijednost izgradnje pretovarne stanice 'Griža' u Buzetu, zajedno sa dokumentacijom i prilaznom cestom, iznosi oko 8,3 milijuna kuna, od čega je Fond sufinancirao 6,68 milijuna. Do sada su izgrađene pretovarne stanice u Umagu, Poreču te u Buzetu, radovi su gotovi i na pretovarnoj stanici u Labinu, a u tijeku su pripreme i za preostale dvije stanice u Pazinu i Rovinju.

Do kraja 2018. godine Hrvatska mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, što podrazumijeva  uvođenje primarne selekcije, sanaciju i usklađivanje postojećih odlagališta otpada i zatvaranje neusklađenih te izgradnju centara za gospodarenje otpadom i pretovarnih stanica.

U Hrvatskoj će se sagraditi ukupno 13 takvih centara. Za Istarsku županiju to je centar za gospodarenje otpadom Kaštijun koji je izgrađen te će uskoro krenuti s probnim radom. Centar je vrijedan 266 milijuna kuna, a pokrivat će potrebe Istarske županije i njenih 208.055 stanovnika.

 

 



Stranica