U uređenje posjetiteljske infrastrukture Veternice uloženo 1,7 milijuna kuna

„Projektom uređenja posljetiteljske infrastrukture Veternice za koji smo osigurali 1,7 milijuna kuna te manifestacijama poput današnje „Međunarodne noći šišmiša“ podiže se atraktivnost parka. Drago mi je što to prepoznaju Zagrepčani kao i brojni drugi gosti kojih je na Medvednici svake godine sve više. To je način kako treba raditi, štititi naše prirodno bogatstvo, a istovremeno omogućiti održivi razvoj, prvenstveno kroz turizam, uslužne i druge sadržaje koji se mogu ponuditi posjetiteljima“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Parku prirode Medvednica.

Ministar Zmajlović sudjelovao je na manifestaciji „Međunarodna noć šišmiša“ koju je organizirao Park prirode Medvednica. Više stotina posjetitelja uživalo je u bogatom programu, a posebno zanimljivo bilo je najmlađima koji su sa stručnjacima tragali za šišmišima uz pomoć „bat detektora“, sudjelovali u raznim radionicama i igrama.

Park prirode Medvednica kontinuirano bilježi rast posjetitelja. U prvih osam mjeseci 2015. naplaćeno je 18.313 ulaznica za sadržaje koji se nalaze u sklopu parka, što je za 14% više nego lani u istom razdoblju. Ulaz u park se ne naplaćuje, a procjenjuje se da ga svake godine posjeti više od milijun posjetitelja. Projekti poput uređenja Veternice koje realiziramo u suradnji s Ministarstvom dio su naše strategije održivog razvoja Medvednice“ – izjavila je ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić Limari.

U Parku prirode Medvednica obitava 18 od ukupno 35 vrsta šišmiša koliko ih je u Hrvatskoj. S ciljem zaštite te životinjske vrste Park provodi i program „Usvojite šišmiša“ kojemu se pridružio i ministar Zmajlović usvojivši dva šišmiša.

Ministar je obišao i novouređenu špilju Veternica. Uređenje infrastrukture Veternice sa 1,7 milijuna kuna je financiralo Ministarstvo kroz Projekt integracije u EU Natura 2000. Obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje.

U špilji su se postojeća rasvjetna tijela zamijenila novom LED rasvjetom. Postavio se video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio sustav.

Veternica je, inače, šesta po veličini špilja u Hrvatskoj. Sadrži brojne atrakcije među kojima vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca. U njoj su tijekom povijesti boravili neandertalci, rimski vojnici i ljudi iz srednjeg vijeka. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Ministar Zmajlović je istaknuo kako je u posljednje tri godine u posjetiteljsku infrastrukturu u zaštićenim područjima u Hrvatskoj uloženo 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 550 milijuna kuna koji će se prijaviti za financiranje iz EU fondova. Među njima je i projekt gradnje Posjetiteljskog centra Medvedgrad u Parku prirode Medvednica. Projekt je vrijedan oko 40 milijuna kuna, u tijeku je priprema dokumentacije te će se projekt prijaviti za financiranje iz EU fondova.



Stranica