Ne jenjava interes građana za obnovom kuća i A+++ kućanskim uređajima

„Mjere energetske učinkovitosti koje provodimo ove godine privukle su brojne građane. Za energetsku obnovu kuća dajemo poticaje koji iznose 40-80% visine investicije, a dosad smo zaprimili više od 2700 zahtjeva građana. Građani su uz poticaj države dosad kupili gotovo 8500 kućanskih uređaja A+++ razreda. Tim mjerama, kao i ostalima koje provodimo u sektorima prometa i zgradarstva, smanjujemo potrošnju energenata, čuvamo okoliš i građanima omogućujemo veću kvalitetu života.“ –izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti koja je održana u Novom Zagrebu.

Drugu po redu tribinu za građane na području Zagreba organizirali su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovaj i idući tjedan održat će se tribine u Dubravi (10.6.), Trnju (11.6.), Sesvetama (12.6.), Trešnjevci (16.6.) i Susedgradu (18.6.)

Ministar Zmajlović istaknuo je da građani koji energetski obnove svoje domove mogu ostvariti uštede na troškovima grijanja i hlađenja za 30-60%. Ove godine izmijenjena je procedura za javni poziv za energetsku obnovu kuća na koji se mogu javiti svi građani. Zbog toga se i bilježi znatno veći interes građana nego lani. Tako je u prvih pet tjedana Fond zaprimio 2714 zahtjeva za energetsku obnovu kuća a dosad je potpisano 505 ugovora o sufinanciranju. Čitavu prošlu godinu potpisano je 1587 ugovora. Vrijednost investicije trenutno iznosi oko 41 milijun kuna a poticaj po kući iznosi oko 50.000 kuna.

Građani se mogu javiti za jednu ili više mjera te mogu obnoviti fasade, zamijeniti stolariju, ugraditi plinske kotlove ili solarne panele. Najveći interes je za obnovu pročelja i stolarije kuća. Uz to, građani se javljaju i za ugradnju uređaja obnovljivih izvora energije koji također omogućuju uštede. Primjerice, zamjenom električnog bojlera za grijanje solarnim sustavom moguće je godišnje uštedjeti od 2300 do 3500 kuna.

Uz javni poziv za poticaje za obnovu kuća, Fond provodi i projekte sufinanciranja energetske obnove za višestambene zgrade i komercijalne zgrade. Prošli tjedan krenuo je i javni poziv za kućanske uređaje. Osiguran je novac za subvencioniranje kupnje 10.000 uređaja – hladnjaci, perilice, sušilice itd. – A+++ razreda. Iznos poticaja je 800 kuna po uređaja.

„Interes građana je velik te ćemo akciju nastaviti iduće godine. A+++ uređaji troše 30-60% manje energije i vode. Istovremeno se doprinosi smanjenju emisija CO2 i čuva okoliš.“ – dodao je ministar Zmajlović.

Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Fond je osigurao 600 milijuna kuna što će omogućiti investicije vrijedne gotovo 1,5 milijardi kuna. Uz pozitivne učinke na okoliš ti projekti podižu kvalitetu života građana i potiču gospodarstvo. Poslove energetske obnove obavljaju hrvatski obrtnici i tvrtke, uglavnom lokalni, pa je učinak na gospodarstvo također vidljiv – čuvamo postojeća i omogućujemo otvaranja novih radnih mjesta. 



Stranica