Potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o suradnji u području zaštite okoliša i očuvanja prirode

Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o suradnji u području zaštite okoliša i očuvanja prirode danas su u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode potpisali ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine RS Snežana Bogosavljević Bošković i ministar zaštite okoliša i prirode RH Mihael Zmajlović.

Sklapanjem Sporazuma uspostavio se okvir za uspostavu i razvijanje suradnje između dviju država u području zaštite okoliša i prirode. Sporazumom je obuhvaćena suradnja u područjima zaštite zraka, gospodarenja otpadom, pročišćavanja otpadnih voda, upravljanja i zaštite ekološki osjetljivih područja te razmjene iskustava u prenošenju zakonodavstva Europske unije.

„Zaštita okoliša i prirode jedan je od prioriteta Srbije te je suradnjom sa susjednim državama želimo unaprijediti. Svjesni smo činjenice da EU ulaže velike napore kako bi sačuvala bioraznolikost država članica što se očituje kroz brojne propise, ali i značajna sredstva koja su dostupna za zaštitu okoliša i prirodu. Sporazum će nam omogućiti bolju suradnju s Hrvatskom koja kao nova članica EU ima iskustva koja će pomoći i nama.“ – izjavila je ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

Budući da se Srbija nalazi na početku procesa pregovora za pristupanje EU, zainteresirana je za prijenos iskustava Hrvatske stečenih u postupku pristupanja. Konkretno, pregovora oko poglavlja 27. Okoliš, uključujući usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU te njegovu provedbu.

„Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih članica EU. Kako bi očuvali naš okoliš i prirodu moramo razvijati suradnju sa susjednim državama s kojima dijelimo brojna područja koja moramo očuvati. Tako sa Srbijom dijelimo prostor Podunavlja čiji smo značajan dio uvrstili u Ekološku mrežu Natura 2000. Ovim sporazumom osiguravamo efikasnije zajedničko djelovanje s ciljem zaštite okoliša, omogućavanja gospodarskog rasta temeljenog na načelima održivosti i povećanja kvalitete života građana." – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode RH Mihael Zmajlović.

Dosadašnja suradnja Hrvatske i Srbije u području zaštite okoliša i prirode odvijala se uglavnom u obliku regionalne suradnje kroz sudjelovanje na radionicama i prenošenje iskustava te kroz provedbu međunarodnih konvencija kojih su obje države članice, prvenstveno Espoo konvencije i pripadajućeg Protokola o strateškoj procjeni okoliša.



Stranica