Brojna događanja povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode

'Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Gotovo 30% teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000. To je veliko bogatstvo, ali i izazov kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom kao i obveza koju imamo prema generacijama koje dolaze. To je jedini način kako spriječiti izumiranje vrsta, održati stabilne ekosustave i stvoriti preduvjete za održivi razvoj'. – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj.

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode u RH i Europskog dana parkova u Hrvatskoj se održavaju različiti programi za ljubitelje prirode.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju, a Hrvatski sabor je 2003. godine odredio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Europski dan parkova inicijativa je pokrenuta 1999. godine od strane EUROPARC Federacije kako bi se proslavio dan zaštićenih područja u Europi, a obilježava se 24. svibnja. Osmišljen je za podizanje javne svijesti o važnosti zaštićenih područja, a sva zaštićena područja u cijeloj Europi su pozvana da se pridruže obilježavanju tog dana i da u tu svrhu kreiraju prigodne događaje.

Osim različitih programa koji će se održati u našim nacionalnim i parkovima prirode, ovaj tjedan posvećen je i predstavljanju projekata čija će realizacija pridonijeti većoj zaštiti prirode i bioraznolikosti.

Jučer je u Europskom domu održan Life info dan na kojem je predstavljen Life program Europske unije. Kroz Life program sufinanciraju se projekti zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena, a Hrvatskoj je do 2017. godine na raspolaganju oko 155 milijuna kuna. Od ove godine Ministarstvo zaštite okoliša je kroz Fond za zaštitu okoliša osiguralo nacionalno sufinanciranje i to do 50% od preostalog iznosa koje korisnici Life programa moraju osigurati. Time omogućujemo veći broj prijava projekata.

Danas će ministar Zmajlović predstaviti novi web portal – 'Bioportal' na kojem će po prvi puta na jednom mjestu biti obuhvaćeni svi podaci vezani za bioraznolikost i zaštitu prirode u Hrvatskoj.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode pripremili su mnogobrojna događaja.

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, 22. svibnja svi posjetitelji imati će slobodan ulaz u Park, a 23. i 24. svibnja biti će organizirano besplatno stručno vođenje po Parku.

Nacionalni park Paklenica s osnovnom školom Starigrad organizirao je likovnu radionicu na temu Nacionalnih parkova Hrvatske. Predstavljanje pristiglih radova i dodjela nagrada održat će se 25. svibnja u prezentacijskom centru NP Paklenica.

U Nacionalnom parku Risnjak 23. i 24. svibnja održat će se 'Vikend otvorenih vrata' te će za sve posjetitelje biti organizirano stručno vođenje po poučnoj stazi Leska s početkom u 11:00 sati.

Nacionalni park Kornati 23 svibnja organizira sajam otočnih proizvoda i tradicijskih vještina u Murteru, a 24. svibnja za obitelji iz Šibensko-kninske županije biti će organizirani izleti u NP po promotivnim cijenama.

Nacionalni park Plitvička jezera i braniteljske udruge s tog područja 23. svibnja organiziraju čišćenje divljih odlagališta otpada u NP, a tijekom svibnja održat će se prezentacija 'Važnost Međunarodnog dana biološke raznolikosti i biološka raznolikost Nacionalnog parka Plitvička jezera' za učenike osnovne škole Plitvička jezera.

Nacionalni park Brijuni 23. svibnja organizira akciju čišćenja obale uvale Javorika na Velikom Brijunu. Za sve volontere brod iz Fažane polazi u 11:30. Za djecu i roditelje DV Neven iz Rovinja, istog dana biti će organiziran obilazak Velikog Brijuna izletničkim vlakićem uz stručno vodstvo.

Park prirode Velebit obilježiti će Međunarodni dan biološke raznolikosti, Dan zaštite prirode u RH i Europski dan parkova jednodnevnom volonterskom akcijom 'Terezijana 2015'. Akcija će se održati u subotu 23. svibnja. Uz pomoć volontera očistit će se poučna  staza Terezijana u dužini od 3 km, a u nedjelju je za volontere osiguran besplatan posjet adrenalinskom parku 'Rizvan City'.

Park prirode Lonjsko polje 23. svibnja organizira dan otvorenih vrata s besplatnom vožnjom po rijeci Savi uz vodiča. Polazak je predviđen na pristaništu Drenov Bok u 10:00, 12:00, 14:00 i 16:00 sati, a biti će organizirana i vođena ruta promatranja ptica uz stručno vodstvo. Poslasci su u 10:00, 13:00 i 16:00 sati. U info centru Čigoč održat će se edukativni program o bijeloj rodi s početkom u 10:00, 12:00, 14:00 i 16:00 sati.

Park prirode Biokovo i atletski klub Sv. Marko 23. svibnja organiziraju osmu Međunarodnu planinsku utrku 'Makarska-Vošac'. Planinska utrka ima početnu točku na makarskoj rivi gdje je startna linija, a završava na vrhu Vošac u Parku prirode Biokovo. 

U Parku prirode Papuk 22. svibnja u posjetiteljskom centru u Velikoj održat će se dan otvorenih vrata s prigodnim predavanjima i radionicama za školsku djecu, a u Park šumi Jankovac održat će se radionice sa školskom djecom.

U Park prirode Kopački rit u nedjelju, 24. svibnja posjetitelji će moći doći u obilazak parka brodom po promotivnim cijenama, a istog dana vodiči će održati posebneprezentacije u sklopu programa za posjetitelje o velikoj biološkoj  raznolikosti Kopačkog rita i važnosti njegova očuvanja.

Park prirode Učka 22. svibnja za učenike s područja Parka i okolice organizira radionicu o orhidejama. Radionica uključuje predavanje Slavka Brane te terenski obilazak travnjaka s prigodnom radionicom.

 

 



Stranica