Većom energetskom učinkovitošću u kućanstvima do manjih troškova režija

'Sve što radimo, radimo kako bi našim građanima omogućili veći standard i kvalitetu života. Upravo projekti energetske učinkovitosti donose direktnu korist. Njima čuvamo okoliš, a građanima omogućavamo smanjenje potrošnje energije, manje troškove režija i veću udobnost stanovanja u njihovim domovima. Zato samo ove godine sufinanciramo energetsku obnovu 10.000 obiteljskih kuća. Kako bi građanima omogućili i dodatne uštede na troškovima vode i električne energije krajem mjeseca krećemo i sa sufinanciranjem kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na sinoćnjoj tribini za građane u Zelini.

Fokus tribine bio je na energetskoj obnovi obiteljskih kuća. U 2015. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je sredstva za obnovu 10.000 kuća. Građani mogu dobiti 40 do 80% bespovratnih državnih poticaja. Najviši iznos poticaja od 80% mogu ostvariti građani koji žive na područjima od posebne državne skrbi i prvoj skupini otoka, građani koji žive u gorsko-planinskim područjima i na otocima druge skupine mogu dobiti 60%, a za sve ostale je predviđeno 40%.

Građani na svojim kućama mogu obnoviti pročelja, zamijeniti stolariju te ugraditi kondenzacijske plinske kotlove ili solarne panele. Može se provesti samo jedna mjera, ili se kombinirati više njih. Primjerice, može se zatražiti obnova fasade i stolarije te ugradnja solara.

Za prijavu je potrebno kontaktirati ovlaštenog certifikatora za energetski pregled kuće, zatim zatražiti ponudu izvođača radova, nakon čega se dokumentacija dostavlja Fondu koji će u roku od 45 dana donijeti odluku o odabiru korisnika. Trošak certificiranja snosi Fond.

Najnoviji javni poziv koji će uskoro biti raspisan jest za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Iznos sufinanciranja iznosi 800 kuna po uređaju, a planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja.

'Svrha ovog programa je povećati energetsku učinkovitost u kućanstvima. Kroz nabavu energetski učinkovitih kućanskih uređaja smanjuju se emisije stakleničkih plinova, a građanima se smanjuju troškovi režija' – naglasio je ministar Zmajlović.

 

 



Stranica