Ministarstvo održalo edukativne radionice o ilegalnoj trgovini divljim vrstama

„Nezakonita trgovina divljim vrstama jedna je od najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti koja se na godišnjoj razini procjenjuje na 100 do 150 milijardi kuna. Krijumčarenje divljim vrstama je, nažalost, u porastu, a po zaradi se nalazi u samom svjetskom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima. Ilegalnom trgovinom ugrožava se opstanak brojnih rijetkih divljih životinjskih i biljnih vrsta, od kojih su mnoge pred izumiranjem. Zbog toga je važno da javnost upozorimo na taj problem“ – izjavio je danas zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza povodom Svjetskog dana divljih vrsta.

Odlukom UN-a Svjetski dan divljih vrsta obilježava se 3. ožujka počevši od prošle godine u spomen na potpisivanje Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) upravo na taj datum 1973. Tim povodom, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Državni zavod za zaštitu prirode i Zoološki vrt u Zagrebu organizirali su edukativno-zabavni program.

Na pet edukativna kutka posjetitelji su dobili informacije o ilegalnoj trgovini kućnim ljubimcima, predmetima koji su izrađeni od ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, razlikovanju ugroženih vrsta od onih koje to nisu i trgovini ugroženim biljnim vrstama. Dovoljno hrabri posjetitelji imali su priliku u rukama držati egzotične gmazove ili dodirnuti biljku mesožderku.

Hrvatska je potpisnica CITES Konvencije čiji je cilj osigurati da se međunarodnom trgovinom ne ugrozi opstanak oko 35.000 zaštićenih divljih životinjskih i biljnih vrsta. CITES je u razdoblju 2005.-09. na globalnoj razini zabilježio trgovinu s više od 317.000 živih ptica, više od 2 milijuna živih gmazova, 2,5 milijuna krokodilskih koža, 1,5 milijuna koža guštera, 2,1 milijuna zmijskih koža, 73 tone kavijara, 1,1 milijuna komada koralja i gotovo 20.000 lovačkih trofeja, dok je samo na području EU zabilježeno više od 12.000 zapljena ilegalnih proizvoda porijeklom od divljih vrsta. A oko 70.000 biljnih vrsta svakodnevno koristi u izradi i proizvodnji lijekova i medicinskih preparata.

EU snažno podupire CITES Konvenciju te je kroz više uredbi i direktiva propisala mjere za sprječavanje ilegalne trgovine i osiguravanje održive međunarodne trgovine koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju ugroženih divljih vrsta.

Hrvatska je članstvom u EU preuzela odredbe kojima se regulira trgovina divljim vrstama, a njihova neposredna primjena osigurava se Zakonom o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama. Inspekcija zaštite prirode vrši nadzor nas trgovinom u unutrašnjosti zemlje, a Carinska služba u prekograničnom prometu. Tijekom 2014. inspekcija zaštite prirode u Hrvatskoj je sudjelovala u zapljeni 456 primjeraka divljih vrsta od kojih se najveći broj odnosio na žive primjerke ptica pjevica i kopnenih kornjača.

Cilj ovakvih edukativnih akcija je promicanje bogatstva i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta te podizanje svijesti javnosti i ukazivanje na probleme ilegalne trgovine divljim vrstama.



Stranica