Edukativno-zabavnim programom obilježen prvi Svjetski dan divljih vrsta

'Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama na svjetskoj razini procjenjuje se na 100 do 150 milijardi kuna. Krijumčarenje divljim vrstama po zaradi se nalazi u samom svjetskom vrhu, uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima. Ilegalnom trgovinom ugrožava se opstanak brojnih rijetkih divljih životinjskih i biljnih vrsta, od kojih su mnoge pred izumiranjem. Danas po prvi puta obilježavamo Svjetski dan divljih vrsta koji je proglašen s ciljem informiranja javnosti o problemu nezakonite trgovine divljim vrstama.' – rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode.

Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku da se ove godine, 3. ožujka, prvi put obilježi Svjetski dan divljih vrsta u spomen na potpisivanje Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) upravo na taj datum 1973. godine.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Državni zavod za zaštitu prirode i Zoološki vrt u Zagrebu tim povodom organizirali su edukativno-zabavni program. Na četiri edukativna kutka u Zoološkom vrtu posjetitelji su dobili informacije o ilegalnoj trgovini kućnim ljubimcima, predmetima koji su izrađeni od ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, razlikovanju ugroženih vrsta od onih koje to nisu i trgovini ugroženim biljnim vrstama.

Republika Hrvatska, kao i sve članice Europske unije, potpisnica je CITES Konvencije. Cilj CITES Konvencije je osigurati da se međunarodnom trgovinom ne ugrozi opstanak oko 35.000 zaštićenih divljih životinjskih i biljnih vrsta. Nosorog, slon i tigar jedne su od mnogobrojnih vrsta čije preživljavanje je dovedeno u pitanje zbog lova i nezakonite trgovine.

Europska unija snažno podupire CITES Konvenciju te je kroz više uredbi i direktiva propisala mjere za sprječavanje ilegalne trgovine i osiguravanje održive međunarodne trgovine koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju ugroženih divljih vrsta.

Hrvatska je članstvom u EU preuzela odredbe kojima se regulira trgovina divljim vrstama, a njihova neposredna primjena osigurava se Zakonom o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama. Inspekcija zaštite prirode vrši nadzor nas trgovinom u unutrašnjosti zemlje, a Carinska služba u prekograničnom prometu.

'Vrijednost zapljena od strane Inspekcije zaštite prirode posljednjih je godina u porastu. To pokazuje da je i u Hrvatskoj sve izraženiji interes kupaca i kolekcionara za posjedovanjem egzotičnih kućnih ljubimaca i rijetkih biljaka. U 2013. godini inspekcija zaštite prirode zaplijenila je 320 primjeraka zaštićenih i ugroženih CITES vrsta. Najveći broj zaplijenjenih vrsta odnosio se na žive primjerke kornjače obične čančare, predmete izrađene od kože pitona te preparate ptica iz skupine grabljivica.' - istaknuo je zamjenik ministra Hrvoje Dokoza.

Cilj ovakvih edukativnih akcija, naglasio je, jest promicanje bogatstva i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta te podizanje svijesti javnosti i ukazivanje na probleme ilegalne trgovine divljim vrstama.



Stranica