Sastanak ministra Zmajlovića s veleposlanikom Kraljevine Švedske, Larsom Schmidtom

Ministar Mihael Zmajlović sastao se ovaj tjedan u ponedjeljak s veleposlanikom Kraljevine Švedske g. Larsom Schmidtom. Razgovarali su o odnosima dviju zemalja i proširenju suradnje te dogovarali pojedinosti vezane uz organizaciju ministarske posjete Švedskoj.

'Švedska, kao višegodišnja članica EU, dobar je partner za razmjenu iskustava. Njihov sustav zaštite okoliša postiže izvrsne rezultate u područjima gospodarenja otpadom, očuvanju prirodnih resursa, upravljanju zaštićenim područjima. Za njih je održivi razvoj način života i služi kao primjer mnogim zemljama svijeta i Europe. Razmjena iskustava sa Švedskom stoga je dobra prilika da se upoznamo s tehnologijama, trendovima i iskustvima kako bismo ih i sami primijenili.' - izjavio je ministar Zmajlović tom prigodom.

Na poziv švedske ministrice okoliša Lene Ek Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske planira posjet Kraljevini Švedskoj u ožujku ove godine, radi bilateralnih ministarskih razgovora. Ministar okoliša, Zmajlović sa suradnicima primarno iz sektora gospodarenja otpadom, u posjetu želi prikupiti iskustva jedne od vodećih zemalja u svijetu po pitanju gospodarenja otpadom. Planirani posjet izvrsna je prilika za prijenos Švedskih znanja i iskustava, zato će se za stručnjake Ministarstva zaštite okoliša i prirode koji će biti s ministrom, organizirati radni sastanci u pojedinim agencijama švedskog ministarstva, te tvrtkama s okolišnim tehnologijama. Kao tema razgovora nameću se i pitanja o načinu na koji švedsko ministarstvo surađuje s EU tijelima i sudjeluje u EU procesima.

Švedska je jedna od vodećih zemalja po pitanju gospodarenja otpadom. Impresivna je činjenica da se u Švedskoj reciklira gotovo sav komunalni otpad, čak 99% je iskorišteno. 1975. godine reciklirali su samo 38% komunalnog otpada, no zadnjih par desetljeća proveli su malu revoluciju sustava recikliranja da bi dostigli današnju razinu. Taj njihov put trebao bi Hrvatskoj poslužiti kao uzor.

Prema podacima HNB-a, Švedska je deseta zemlja po visini inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku.



Stranica