Manifestacija 'Košnja kao nekad za sutra' u subotu u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje

Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje u subotu, 19. srpnja, organizira manifestaciju „Košnja kao nekad za sutra“. Manifestacija se održava drugi put po redu, a sa ciljem podizanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode i važnosti očuvanja travnjaka koji su svojom bioraznolikošću jedan od najbogatijih, ali i najugroženijih tipova staništa jer zbog iseljavanja stanovništva i prestanka tradicionalnog uzgoja stoke i košnje zarastaju.

Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje poziva sve zainteresirane posjetitelje da im se pridruže u subotu na manifestaciji kroz koju će se oživjeti tradicionalna vještina ručne košnje travnjaka i svih uz nju vezanih običaja.

Događanja će se odvijati na Japetiću, u planinarskom domu „Žitnica“ te na travnjacima, ispod planinarskog doma. Program započinje u 7 sati okupljanjem kosaca koji će kositi s ručnim kosama.

U 10 sati za posjetitelje će biti održano predavanje o košnji nekada, tradicionalnim alatima i popratnim običajima, a u 10:45 sati o važnosti očuvanja travnjaka kao staništa brojnih značajnih vrsta i velike bioraznolikosti. Po završetku prezentacija za sve posjetitelje organizira se i prigodna zakuska.

Manifestacija "Košnja kao nekad za sutra" zamišljena je u prvom redu kao pokazna ručna košnja. Travnjaci u Parku stvoreni su djelovanjem čovjeka, a s vremenom se na te otvorene i osunčane površine naselio bogat životinjski, a osobito biljni svijet. Od svih oblika održavanja travnjaka ručna košnja stvara najpovoljniju kombinaciju mikrostaništa i time travnjake s najvećom biološkom raznolikošću.

Pokaznom košnjom travnjaka cilj JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje je pridonijeti čuvanju i popularizaciji tih pomalo zaboravljenih vještina i običaja, ponuditi posjetiteljima atraktivno događanje, a istovremeno se osigurava da se travnjaci na kojima se manifestacija odvija održavaju na najpovoljniji mogući način.



Stranica