Atraktivni projekti vrijedni 27 milijuna kuna u Parku prirode Biokovo podići će ponudu parka i sigurnost turista izletnika

'U zaštićena područja, naše nacionalne parkove i parkove prirode,  ulažemo više nego se ulagalo posljednjih desetljeća. U zadnje dvije godine u posjetiteljsku infrastrukturu uložili smo 120 milijuna kuna, ove i sljedeće godine planiramo još 115 milijuna, a do kraja 2020. iz strukturnih fondova želimo povući ostatak do 800 milijuna kuna. Park prirode Biokovo očekuju infrastrukturni projekti vrijedni gotovo 27 milijuna kuna. Time osiguravamo razvoj od kojeg korist mogu imati svi - država kroz podizanje turističke ponude i novih turističkih sadržaja, park kroz dodatne prihode za zaštitu prirode, a lokalnoj zajednici  omogućujemo razvoj poljoprivrednih, turističkih i uslužnih djelatnosti. Eto to zovemo suživotom čovjeka i prirode.' – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Makarskoj.

Ministar Zmajlović je na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Makarske Tonći Bilić, ravnatelj Parka prirode Biokovo Nenad Bekavac i Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, predstavio ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu zaštićenim područjima.

'Park prirode Biokovo očekuje realizacija dvaju velikih projekata. Riječ je o projektu preuređenja zgrade Gradskog sportskog centra Makarska u zajednički multimedijski, uredski i smještajni prostor parka prirode Biokovo i Grada Makarske. Prostor će biti uređen do kraja 2015. godine, a vrijednost projekta je 6,7 milijuna kuna. Ovo je primjer kako se gradska imovina može staviti u funkciju razvoja i kako se stvaraju novi sadržaji u parku i povećava turistička ponuda grada.' – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Drugi projekt je uvođenje novog modela posjećivanja parka Biokovo s unaprjeđenjem interpretacijskih sadržaja ukupne vrijednosti oko 20 milijuna kuna Projektom se predviđa obnova Biokovske cestete opremanje parka posjetiteljskom infrastrukturom uključujući edukativne, interpretativne i interaktivne sadržaje.

'Dolazak našeg ministra je jasna poruka podrške Ministarstva u strateškom opredjeljenju razvoja Parka prirode Biokovo. Razvojem oveosnovne infrastrukture ostvariti ćemo pretpostavke za budući razvoj, novo zapošljavanje  i kvalitetniji rad stručnjaka iz našeg parka prirode. Također, uz podršku Ministarstva očekujemo i usvajanje prostornog plana Parka prirode Biokovo koji će omogućiti i pretpostavke održivog razvoja lokalne zajednice. Naša zajednička obveza je utvrditi kriterije održivog razvoja, ali sačuvati temeljne vrijednosti područja kao dugoročnu komparativnu prednost ukupnog razvoja.' – rekao je Nenad Bekavac, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo.

Ministar Zmajlović pozdravio je suradnju Grada Makarske i Parka prirode Biokovo naglasivši da će ovi projekti povećati atraktivnost cijeloga područja. Korist će imati park kroz povećana sredstva za zaštitu prirode, stanovnici i lokalna zajednica kroz razvoj turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede, a država kroz turistički promet.

Dodao je da smo, nažalost, i ovih dana svjedoci da ljudi često znaju precijeniti svoje sposobnosti a podcijeniti prirodu te je istaknuo važnost Hrvatske gorske službe spašavanja istaknuvši požrtvovni rad njihovih volontera na spašavanju ljudskih života. Ministar je rekao kako vjeruje da će i projekti poput ovoga na Biokovu doprinijeti smanjenju takvih neželjenih događaja jer će sadržaji posjetitelje motivirati da se zadrže na prostorima koji su za turiste izletnike primjereni i uređeni.

Na konferenciji za medije ministar Zmajlović govorio je i o uvođenju primarne selekcije te ulaganjima u energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Makarskoj. Primarna selekcija se pokrenula te gotovo 80 % građana Hrvatske koji žive u 396 gradova i općina ima pristup nekom obliku primarne selekcije, odnosno njihovi gradovi i općine napravili su značajni pomak. To je veliki skok u odnosu na 2012. kada je to imalo samo 45% njih.

'U posljednjih 2,5 godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovotost je sufinancirao projekte izgradnje reciklažnih dvorišta, mobilnih jedinica, nabave komunalne opreme ukupne vrijednosti čak 400 milijuna kuna. Ove investicije u samo 2,5 godine značajno premašuju vrijednost investicija u proteklih 8 godina zajedno, tijekom dva mandata prethodnih vlada. Sanacije odlagališta su nakon godina stagnacije ponovo krenule, kao i aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom. Ovo pokazuje da napokon postoji stvarna politička volja za promjene.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Primarna selekcija se pokrenula i u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Makarskoj i to je smjer kojim se treba nastaviti. Ministar je istaknuo i da je u posljednje 2,5 godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji sufinancirano 213 projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, ukupne vrijednosti preko 78 milijuna kuna, a za koje je Fond za zaštitu okoliša odobrio 54 milijuna kuna.

Projekti na području Grada Makarske vrijedni su 5,2 milijuna kuna, a Fond ih sufinancira sa preko 2 milijuna kuna. Riječ je o projektima nabave komunalne opreme, modernizacije javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti i poticanja obnovljivih izvora energije u kućanstvima. To je dvostruko više novca nego što je uloženo u prethodne 4 godine kada je Fond za projekte na području Grada Makarske ukupno odobrio 902.000 kuna.



Stranica