Potpisan Memorandum o razumijevanju i suradnji između Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera i korejskog zaštićenog područja pod zaštitom UNESCO-a „Jeju Volcanic Island and Lava Tubes".

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Sporazum_Plitvice Jeju.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu potpisan Memorandum o razumijevanju i suradnji između Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera i korejskog zaštićenog područja pod zaštitom UNESCO-a Jeju Volcanic Island and Lava Tubes".
 
Memorandum o razumijevanju uz prisustvo Igora Kreitmeyera, ravnatelja Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, potpisao je Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera i Hee-Chan KIM, direktor Jeju Volcanic Island and Lava Tubes.
 
Suradnja obuhvaća razmjenu znanja i iskustava u vezi s očuvanjem ovih svjetski poznatih i fascinantnih prirodnih područja. Iskustva u upravljanju posjetiteljima, održivom turizmu i adaptaciji na klimatske promjene te međusobno promoviranje parkova.
 
„Sve veći broj turista koji posjećuje našu zemlju u relativno kratkom vremenskom periodu, ostavlja i velik ekološki otisak, a naša infrastruktura teško podnosi taj pritisak. Zato ulažemo napore u modernizaciju infrastrukture za posjetitelje koja mora biti otporna na klimatske ekstreme. Izrađujemo planove upravljanja s prioritetima obnove prirode jer nam je ona saveznik u borbi protiv klimatskih promjena. Zaštićena područja čine okosnicu očuvanja prirode. I zato svaka aktivnost, koja doprinosi učinkovitom upravljanju, predstavlja važan korak naprijed. Razmjena znanja i prenošenje iskustava, partnera i prijatelja, koji upravljaju područjima svjetske baštine ima neprocjenjiv značaj“, u svom pozdravnom govoru istaknuo je ravnatelj Kreitmeyer.

Joongkeun Oh, ministar savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Koreje u Republici Hrvatskoj pozvao je hrvatsku stranu na uzvratni posjet i prezentaciju NP Plitvička jezera u Koreji.
 
Nakon potpisivanja Memoranduma delegacije potpisnika posjetile su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu povodom izložbe "Svjetske prirodne baštine Jeju”, osmišljene kako bi približile ljepote i vrijednost svjetske baštine Jeju hrvatskom narodu. Izložba je otvorena do 23.12. a ulaz je slobodan.

Stranica